Regels

Waterpolo regels

Waterpolo is een sport die wordt gespeeld met een reeks regels die bijdragen aan sportiviteit en veiligheid voor alle betrokken spelers. Op deze pagina zullen we de belangrijkste regels van waterpolo hieronder op een rij zetten.

Opzoek naar alle waterpoloregels?

> Lees het volledige regelement

Het spel

Waterpolo wordt gespeeld in vier kwarten van maximaal acht minuten en minimaal vier minuten, met een pauze van één minuut tussen alle kwarten. Bij een overtreding, doelpunt of ander doodspelmoment wordt de wedstrijdklok stil gezet totdat het spel weer wordt hervat. Zo duurt een kwart van acht minuten zuivere speeltijd in werkelijke tijd tussen de twaalf en vijftien minuten. Naast de wedstrijdklok is er ook een 30 seconden schot klok. Binnen 30 seconden moet een team op goal geschoten hebben, anders gaat de klok af en is het balbezit voor de tegenstander. Deze regel geldt vanaf de C-jeugd.

Het speelveld varieert per categorie. Zo spelen de pupillen op een klein veld van 15 meter met kleine goals. De dames en heren spelen op een groot veld van 25 meter. Dit is het volledige instructiebad in veel zwembaden. In grote zwembaden is het ook mogelijk om op een 30 meter veld te spelen. Internationaal wordt ook op een 30 meter veld gespeeld.

Aantal spelers

Elk team bestaat uit zeven spelers, waaronder één doelman. Het thuisspelende team speelt altijd met de witte caps en het uitspelende team met blauwe caps. De keeper draagt een rode cap. Spelers mogen tijdens dode spelmomenten onbeperkt wisselen.

Scoren

Het leukste van het spel! Een doelpunt wordt gescoord wanneer een speler de bal in het doel van de tegenstander gooit. Het team met de meeste doelpunten aan het einde van het spel wint!

Overtredingen

Overtredingen bij waterpolo kunnen verschillende straffen hebben. De meest voorkomende is een vrije bal voor de tegenstander. Spelers die zwaardere overtredingen begaan, kunnen 20 seconden of langer van het spel worden uitgesloten, afhankelijk van de ernst van de overtreding. Wanneer een speler er drie keer is uitgestuurd met een persoonlijke fout krijgt hij of zij de rode vlag te zien en wordt de speler uitgesloten van het spel.

De bal

De bal die bij waterpolo wordt gebruikt verschilt in grote per categorie. Zo speelt de jongste jeugd tot 11 jaar met een kleine mini-polo bal. De dames spelen met een damesbal en de heren met de grootse variant. De waterpolobal is gemaakt van waterdicht en ruw materiaal, zodat hij ook in het water nog veel grip heeft.

Snel naar:

Kom een keertje proberen

Proefles volgen

Als je een keer wilt proeven hoe het is bij onze vereniging dan ben je van harte welkom! 

Lid worden

Wil je graag lid worden? Vul het aanmeld formulier, dan ben je van harte welkom! 

Scroll naar boven