Jeugd

Jeugd waterpolo bij ZV Haerlem

Waterpolo is een sport voor jong en oud en voor jongens en meisjes. ZV Haerlem heeft een grote jeugd afdeling zodat er in elke leeftijdsklasse teams op allerlei niveau’s deelnemen aan de waterpolocompetitie.
Waterpolo wordt wel eens vergeleken met handbal, deze twee sporten komen aardig overeen. Maar je bent niet zo maar een waterpolospeler, hiervoor is een aantal zaken belangrijk. In de eerste plaats moet je goed kunnen zwemmen, daarnaast moet je een teamsporter zijn. Winnen is leuk, maar plezier staat voorop.

ZV Haerlem heeft een algemeen jeugdplan waterpolo en een specifiek technisch jeugdplan waterpolo (zie downloads) ontwikkeld, die gebaseerd zijn op het KNZB meerjarenopleidingsplan. De trainingsschema’s zijn licht aangepast naar de wensen van ZV Haerlem. Belangrijk uitgangspunt is het element Fun. Met dit plan worden jeugdleden op speelse wijze de technieken van het waterpolo aangeleerd. Een belangrijk onderdeel van dit plan is de zwemtechniek. Naast dat je goed met een bal overweg moet kunnen in het water, moet je natuurlijk ook goed kunnen zwemmen. Naarmate je beter wordt in het zwemmen, wordt er steeds meer met de bal geoefend.
De jeugd wordt ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën:

  • Kinderen onder de 9 jaar (F Jeugd);
  • Kinderen onder de 11 jaar (E jeugd);
  • Kinderen onder de 13 jaar (D jeugd);
  • Kinderen onder de 15 jaar (C jeugd);
  • Kinderen onder de 17 jaar (B jeugd);
  • Kinderen onder de 19 jaar (A jeugd).

Wedstrijdteams

Wanneer je bij de trainingen goede vorderingen maakt, dan mag je in overleg met je ouders/verzorgers toetreden tot een wedstrijdteam.
De pupillenteams spelen competitie in de vorm van een aantal toernooitjes. Meestal zijn dit vier toernooien per jaar. Er wordt dan tegen waterpoloverenigingen uit de regio gespeeld. Bij de allerjongste jongste deelnemers ( 6 – 9 jaar) wordt het waterpolospel aangepast aan de deelnemers. Het gaat hier vooral om plezier en nog niet zo erg om de vaardigheden. Vanaf 9 tot en met 11 jaar spelen jongens en meisjes in gemengde teams het zogenaamde ‘minipolo’. Minipolo wordt gespeeld met een kleine bal, kleine doelen, een klein speelveld en aangepaste spelregels.
De waterpolocompetitie start eind september en loopt tot ongeveer eind april. Wanneer je in een aspirantenteam (D-jeugd) speelt dan heb je tijdens de competitie “bijna” wekelijks een wedstrijd. De wedstrijden zijn vaak op zaterdagmiddag en een enkele keer op zondagmiddag. De wedstrijden duren ongeveer 45 minuten. De wedstrijden worden in een officieel wedstrijdbad gespeeld, er is een jurytafel en een officiële scheidsrechter aanwezig.
Vanaf de leeftijd van ongeveer 13 jaar probeert zv Haerlem geen gemengde teamindeling meer te hebben. Je speelt dan in een jongens- of meisjesteam. Pas vanaf de leeftijdsgroep onder 15 wordt een scheiding gemaakt tussen recreatief en competitief polo. Er wordt zoveel mogelijk op niveau ingedeeld zodat ieder op zijn eigen niveau speelt en door kan groeien. Vanaf onder 15 wordt geselecteerd indien mogelijk.
Wanneer je de leeftijd van ongeveer 17 jaar bereikt is het de bedoeling om naar de senioren over te gaan. Meestal is er dan nog wel een dames- of herenjeugdteam waar je deel van uit kunt maken.

Talenten en topsport

Voor de jeugdleden die topsport ambiëren kan er extra getraind worden bij een regionaal Waterpolo Opleidingscentrum (WOC). Via het WOC is het zelfs mogelijk om in het voortgezet onderwijs op een zogenaamde LOOT school te komen. Deze onderwijsinstellingen houden rekening met de ambitie van de sporter. Talentvolle spelers kunnen daarnaast door de KNZB uitgenodigd worden om aan centrale trainingen mee te doen. Het WOC is ook hier een belangrijke schakel in.

Wat kan jij (en je ouders) voor de vereniging doen?

De organisatie van zv Haerlem bestaat voor 100% uit vrijwilligers. Deze groep vrijwilligers kan niet alles alleen. De verenging is van en voor de leden. ZV Haerlem kan een jeugdlid veel bieden maar verwacht daar soms ook wat voor terug. Dit geldt niet alleen voor de leden, maar ook de ouders/verzorgers van de jonge leden. We zullen dus af en toe een beroep op je moeten doen. Bijvoorbeeld: het regelen van vervoer van en naar wedstrijden, het rijden van en naar wedstrijden, het jureren bij wedstrijden (vanaf 17 jaar wordt je opgeleid om achter de jurytafel plaats te kunnen nemen), coaching en begeleiding, etc.

Snel naar:

Kom een keertje proberen

Proefles volgen

Als je een keer wilt proeven hoe het is bij onze vereniging dan ben je van harte welkom! 

Lid worden

Wil je graag lid worden? Vul het aanmeld formulier, dan ben je van harte welkom! 

Scroll naar boven