In de Haarlemse zwembaden ligt sinds begin deze maand een opvallende verschijning in het water. Erika Alander heeft haar thuisland Finland achtergelaten voor een waterpoloavontuur in Nederland en heeft een plek onder de lat gevonden bij ZV Haerlem. De 24-jarige Alander komt over van Fins kampioen Turun Uimarit Turku, in het zuidwesten van Finland op zo’n twee uur rijden van Helsinki.

Alander speelt sinds haar jeugd waterpolo in Finland. Het Scandinavische land is op internationaal waterpologebied nog volop in ontwikkeling. In 2019, vlak voor de uitbraak van Corona, speelde Alander de EU Nations Cup, een internationaal toernooi voor B-landen. Daar raakte ze geïnspireerd om op zoek te gaan naar haar hoogst persoonlijke niveau. Haar club- en bondscoaches adviseerde haar om naar het buitenland te gaan. Alander maakte een plan. Waterpololanden zoals Hongarije en Griekenland vielen af. Haar vriend ging mee en kon in die landen zijn werk niet voortzetten. Het moest Nederland of Duitsland worden. De keuze voor Nederland was snel gemaakt. Haar clubcoach Raul Perian had contacten met bestuurslid Frank Pruijn van ZV Haerlem en zo werd de weg naar De Planeet gevonden.

“Dit is het juiste moment om mijn droom waar te maken,” vertelt Alander. “We zijn begin deze maand in Nederland aangekomen. Ik wilde eigenlijk vorig jaar al komen, maar de coronasituatie hield dat tegen. Deze eerste maand zitten we nog in een B&B in Zandvoort. Ik wil deze periode gebruiken om te wennen aan mijn nieuwe omgeving. Sinds gister hebben we een appartement in het centrum van Haarlem gevonden, dus onderdak is ook vanaf december geregeld. Ik ben bezig met mijn scriptie voor mijn Scheikunde-studie. Dat is bijna klaar. Vanaf december ga ik aan de slag bij farmaceut Johnson & Johnson in Leiden. Ik wil veel trainen en wedstrijden keepen om beter te worden. Dat is de reden waarom ik naar Nederland ben gekomen. Via Skype had ik al contact gemaakt met Ton (hoofdtrainer bij de dames, red.) Ik kan alle trainingen in Haarlem volgen, maar ga ook meetrainen met de selectie van eredivisionist ZV De Zaan in Zaandam. Mijn eerste indruk hier in Haarlem is goed. Ik heb er zin in,” besluit Alander.

Foto: PR ZV Haerlem