Vrijwilligers aan het woord: Ben Hoekstra

1 Even voorstellen

Mijn naam is Ben Hoekstra, gepensioneerd Electro Technisch medewerker in onderhoud en service brand en ontruiming installaties.
Ik heb twee kinderen en vier kleinkinderen.
Ik ben jaren lang lid geweest van scouting, en heb daar diverse activiteiten georganiseerd.
Waaronder de scouting zwem wedstrijden “Splash” voor het gehele district.
Met zo’n 800 tot 1000 deelnemers.

2. Hoe en wanneer ben je betrokken geraakt bij onze vereniging?

Ik heb altijd al aan sport gedaan hardlopen, fietsen en zwemmen. Ongeveer 30 jaar geleden op uitnodiging meegegaan naar brevet zwemmen van NVH.
En onder leiding van Jan Weide en later Rob Stevens vele prettige jaren gezwommen. Toen Jan en Rob er mee stopten ( tijdens de fusie periode) zakte de groep brevet als een kaarten huis in een. Wij zijn toen met een klein groepje, ongeveer 6 personen blijven doorzwemmen. Omdat er geen lesgever meer langs de kant van het bad stond zijn we begonnen met ons eigen programma welke ik later verder heb uitgebreid. Het enthousiasme steeg weer en er kwamen zelfs meer deelnemers bij. Wij hebben toen bij het bestuur om een lesgever gevraagd.
Ed Dekker is ons toen komen versterken. De Groep Brevet Zwemmen groeide en wij konden meer zwemwater goed gebruiken
Toen bij het Vaardigheid Zwemmen op zaterdag middag nog maar een of twee deelnemers in het water lagen en het bestuur zich genoodzaakt zag een andere bestemming voor dit uur te zoeken zijn wij een gesprek met hen aangegaan. Wij wilden graag dit uur erbij hebben zodat wij de jongere en ouder deelnemers konden scheiden. Er viel toen een gat voor de deelnemers die na het ABC zwemmen wilden doorgaan met zwemmen maar geen naar Polo of wedstrijd zwemmen wilden gaan doen. Wij hebben de koppen bij elkaar gestoken en een programma geschreven.
Dit hebben wij aan het bestuur en de zwemcommissie voorgelegd. “Het Junior Brevet” werd goedgekeurd. De lesgever van het Vaardigheden zwemmen kon gewoon blijven lesgeven alleen nu bij het Junior Brevet.
Het Junior Brevet waar de deelnemers het diploma Junior Brevet Brons, Zilver of Goud kunnen behalen is een succes. Wij hebben al vele deelnemers mogen feliciteren met het behalen van een van de Junior Brevetten. Voor deze inzet, die ik zeker niet alleen heb gedaan, heeft de vereniging mij in 2014 tot vrijwilliger van het jaar gekozen
Ook de de flyer die de kinderen krijgen na het behalen van hun A-B-C zwemdiploma en de knipkaart voor een paar gratis proeflessen bij ” ik zwem – ik polo” of het “Junior Brevet zwemen” werpt zijn vruchten af.

3. Wat doe je op dit moment binnen de vereniging als vrijwilliger?

Op de zaterdag ochtend assisteer ik twee uur bij het A-B-C zwemmen. En zaterdag middag twee uur Brevet zwemmen. Bij het Brevet zwemmen, organiseren wij in overleg diverse activiteiten.
Zoals: Coopertest ( ook voor ouders), wak zwemmen, duur zwemmen, lesuur reddend zwemmen door de Reddings brigade.

4. Wat vind je leuk/interessant aan dit vrijwilligerswerk?

Heb altijd al vrijwilligers werk gedaan en activiteiten georganiseerd. Het is interessant om te zien en te beleven hoe je anderen iets kan meegeven/leren en het plezier dat je terug krijgt van de deelnemers geeft mij een goed gevoel.

5. Wat zouden we binnen de vereniging nog beter of anders kunnen doen?

Er is altijd wel iets te verbeteren, elke week/maand zijn er wel ideeën of suggesties. Belangrijkste verbetering blijft nog altijd de communicatie, er is nog steeds veel onduidelijk,
ongenoegen en frustraties tussen de diverse onderdelen, uurleiders en het bestuur.

6. Wat je verder nog kwijt wil?

Ik hoop nog enkele jaren als vrijwilliger bij de vereniging actief te mogen zijn en veel kinderen het plezier van het zwemmen bij te brengen.

VEEL ZWEMPLEZIER BIJ ONZE VERENIGING
Ben Hoekstra