Seizoen 2016/2017: dames kampioen, heren gedegradeerd !

Zo gaan er jaren voorbij dat de dames en heren waterpolocompetitie zonder noemenswaardige emoties verlopen en dan in 2017 een prachtig hoogtepunt in de vorm van  het kampioenschap van de dames maar tegelijkertijd een dieptepunt vanwege de degradatie van de heren.
De dames gaven  eigenlijk al vanaf het begin de toon in de eerste klasse. Omdat het team tijdens het seizoen nog groeide, was het team uiteindelijk voor iedereen een maatje te groot. De heren daarentegen speelden het gehele seizoen zeer wisselvallig en bereikten nooit een stabiele periode om voldoende punten te scoren. In de basis heeft het team voldoende niveau om in de eerste klasse volwaardig mee te doen, maar dan moet wel alles kloppen. Te vaak klopte het om uiteenlopende redenen echter niet. Daar kunnen we van leren en gebruiken om vanuit de 2e klasse weer een sterke basis te leggen voor een nieuw avontuur in de 1e klasse.

De dames rolden PSV in de laatste wedstrijd van het seizoen letterlijk op(11-4), terwijl dit team voor de wedstrijd nog zicht had op een tweede plaats in de rangschikking. De schotvaardigheid van de heren was onvoldoende om het De Zaan echt lastig te maken. Omdat verdedigend de zaken beter op orde waren duurde het nog tot ver in de laatste periode voordat De Zaan definitief afstand kon nemen (3-8).
Het kampioenschap geeft onze dames de twijfelachtige eer om in het eerste weekeinde van mei mee te dingen in de play-offs voor een plaats in de eredivisie. De dames zijn gemotiveerd om zich in deze wedstrijden van hun sterkste kant te laten zien, maar zijn realistisch genoeg om te beseffen dat ze in de eredivisie geen rol van betekenis kunnen spelen. Aan de KNZB is derhalve een verzoek gedaan om af te zien van de verplichte promotie bij eventuele winst in de play-offs.